Nyheter

Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som är på gång på CAN.

Årets förebyggare utsedda!

Skellefteå är Årets förebyggande kommun, KSAN är Årets ideella organisation, ANDT på schemat är Årets förebyggande insats och Nina Gual är Årets förebyggare. Det blev klart under konferensen Förebygg.nu i Göteborg den 11 november.

Rösta på Årets förebyggare!

Tre kandidater har utsetts bland de nominerade till Årets förebyggare 2015. De tre kandidaterna är Petra Isaksson vid Norrköpings kommun, Anders Eriksson vid Sockholms stad och Nina Gual vid Polismyndigheten.

Har konsumtionen av alkohol ökat eller inte?

Den frågan väcktes vid Systembolagets konferens Agenda2015 den 15 oktober. Bakgrunden var att SOM-institutet redovisade svenskarnas attityder till alkoholpolitik. SOM-institutet har under många år frågat hur ofta man druckit alkohol (”Hur ofta har du under de senaste 12 månaderna gjort följande? Druckit sprit/vin/starköl”). Den frågan använde SOM-institutet under konferensen som ett mått på konsumtionsutvecklingen (volymen konsumerad alkohol) och passade då också på att i allmänna ordalag nämna att konsumtionen kan ligga på 11 liter ren alkohol per vuxen och inte 9,4 som CAN redovisar.

Ny rapport: ”Ingen dricker som Svensson”

Kvinnor dricker mest vin, män dricker mest starköl. Män dricker oftare än kvinnor. Yngre dricker sig berusade oftare än andra. Det är några av resultaten i rapporten ”Ingen dricker som Svensson – om svenska befolkningens dryckesvanor” som CAN presenterar idag.

Antilangningspåsar till 9000 20-åringar

9 000 20-åringar i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län får i dagarna en tygkasse med posten. På påsen finns ett budskap mot langning. Utskicket är en del av kampanjen ”Hejdå alkoholskador” som syftar till att få unga vuxna att låta bli att bjuda eller köpa ut alkohol till minderåriga.

Vi behöver fler processledare

CAN bedriver en verksamhet där vi hjälper unga att genomföra lokala projekt och aktiviteter. Till vår hjälp har vi ett antal unga processledare, som är vana vid att leda ungdomsgrupper. Vi har många som vill genomföra projekt och behöver bli fler.

CAN söker samordnare till Drugsmart

Drugsmart är CAN:s verksamhet riktad till unga och professionella som arbetar med unga. På Drugsmart finns två samordnare. Den tjänst som vi nu utlyser omfattar att ansvara för olika utvecklingsprojekt som är kopplade till verksamheten. Samordnaren ansvarar också för webbplatsen Drugsmart.com och vår verksamhet riktad till barn som växer upp i familjer med missbruk.

Ny rapport: Alkoholkonsumtionen stabil

Under 2014 sjönk alkoholkonsumtionen med fyra procent jämfört med 2013. Under 2014 uppgick konsumtionen till 9,4 liter ren alkohol per invånare 15 år och äldre. Det framgår av rapporten ”Hur mycket dricker svensken?” som  CAN presenterar idag.

Nominera till Årets förebyggare!

CAN delar årligen ut pris för förebyggande arbete i fyra olika kategorier. Nomineringsperioden för 2015 års pris pågår den 17 augusti till 30 september 2015. 

Utvärdering av bag-in-box pågår

Har införandet av bag-in-box drivit upp den totala vinförsäljningen i Sverige och bidragit till ett ökat vardagsdrickande? Den frågan ska Mats Ramstedt och hans forskargrupp besvara.

Kundvagn
Stäng

Din kundvagn (0 varor)

Gå till kassa Summa 29,00 kr