Nyheter

Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som är på gång på CAN.

Dags att nominera Årets förebyggare!

Idag inleds nomineringsperioden för 2014 års priser och den pågår till och med den 30 september. I kategorin Årets förebyggare kommer man att kunna sms-rösta på ett antal kandidater den 3-6 november. Samtliga priser delas ut vid CAN-dagen i Stockholm den 6 november.

Färre unga röker och dricker

Alkohol- och tobakskonsumtionen bland unga minskar. Det finns tendenser till ökning när det gäller narkotikaanvändning. Det framgår av data från undersökningen Skolelevers drogvanor, som CAN presenterar i Almedalen idag.

Monitormätningen: Alkoholkonsumtionen ökar

För första gången på nästan tio år ökade konsumtionen under 2013 och uppgick till 9,9 liter ren alkohol per invånare. Det framgår av rapporten ”Alkoholkonsumtionen i Sverige 2013” som CAN presenterar idag.

Uppblåsbara hjärnor mot langning

9 000 20-åringar i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län får i dagarna en uppblåsbar hjärna med posten. Utskicket är en del av kampanjen #hejdåalkoholskador som syftar till att få unga vuxna att sluta bjuda eller köpa ut alkohol till minderåriga syskon och kompisar.

Svenskar negativt inställda till cannabis

En majoritet av svenska folket har en negativ inställning till cannabis. Det framgår av en undersökning som Ipsos genomfört på uppdrag av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) och som presenteras idag.

CAN:s drogforskningspris till Anders Romelsjö

Anders Romelsjö tilldelas årets drogforskningspris för sina viktiga bidrag inom främst epidemiologisk alkoholforskning men även för sin forskning om effekter av förebyggande insatser och behandling. Anders Romelsjö är läkare och professor vid Institutionen för folkhälsovetenskap vid KI och har tidigare varit professor vid SoRAD på Stockholms universitet.

Ny undersökning om hur unga får tag på alkohol

En majoritet av 16-åringarna skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte får tag på den genom någon de känner. Det visar en telefonundersökning som CAN har gjort bland 1000 svenska ungdomar inför Valborg. Resultatet slår hål på ett vanligt förekommande argument till att köpa ut.

Välkommen till Reflektion kring prevention!

Behöver du lära dig mer om effektivt förebyggande arbete? Då ska du anmäla dig till Reflektion kring prevention i Örebro den 7-8 maj. På programmet står hälsoekonomi, socioekonomiska bokslut, presentation av en studie om ANDT i skolan och mycket mer.

Låga priser på amfetamin men något ökande för cannabis

Det framgår av PM:n ”Narkotikatillgängligheten i Sverige 1988-2013” som CAN publicerar idag. Jämfört med slutet av 1980-talet är dagens priser på de vanligare narkotikasorterna i grova drag halverade. Nedgången skedde främst under 1990-talet, men exempelvis amfetamin har sjunkit ytterligare något i pris sedan dess och priset uppgår idag till ca 250 kronor per gram i konsumentledet.

4–5 procent av alla barn har en förälder med missbruk eller beroende

Det framgår av en rapport som CAN publicerar idag och som bygger på fördjupade analyser av data som samlats in vid en kartläggning av föräldrar inom missbruks- och beroendevården. Ett syfte med de fördjupade analyserna är att försöka få en uppfattning om omfattningen av problemet, dvs. hur många barn i Sverige som växer upp i en familj med missbruks- eller beroendeproblematik. Skattningarna i rapporten visar att 4–5 procent (4,2–5,2%) av alla barn under 18 år i Sverige bor med en förälder som har missbruks- eller beroendeproblematik.

Kundvagn
Stäng

Din kundvagn (0 varor)

Gå till kassa Summa 29,00 kr