Nyheter

Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som är på gång på CAN.

CANs tabeller nu på webb

Nu finns en Excel-fil med tabeller innehållande data hämtade från CAN:s årliga drogvaneundersökning bland skolelever. Tabellerna visar data från hela tidsserien, dvs. 1971-2013 för årskurs 9 och från 2004-2013 för gymnasiets år 2.

Ny rapport: Hur mycket dricker svensken?

Alkoholkonsumtionen har minskat, vi dricker mer vin, Systembolagets försäljning ökar och resandeinförsel minskar. Det är några av slutsatserna i rapporten ”Hur mycket dricker svensken – alkoholkonsumtionen i siffror 2001-2012”, som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) presenterar idag.

CAN söker administrativ chef

En välfungerande administration är en förutsättning för möjligheterna att bedriva en kvalitativt sett god verksamhet, inte minst när våra uppdrag och uppdragsgivare blir allt fler och efterfrågan på vår spetskompetens inom området ökar. Jan Lindström går i pension till sommaren och därför söker vi en ny administrativ chef.

Nominera till CANs drogforskningspris

CAN delar årligen ut ett pris till en forskare verksam inom Sverige och som genom mycket framstående forskning bidragit med ny värdefull kunskap inom drogområdet. Priset, 25 000 kronor, utdelas av en priskommitté på fem personer.


Unga vuxna vanligaste källan till alkohol för minderåriga

Oavsett vilken typ av alkohol - folköl, alkohol från Systembolaget eller smugglad alkohol - så är pojkvän/flickvän, kompis eller kompis syskon den vanligaste källan till alkohol för elever i årskurs 9, det framgår av data som CAN publicerar i ett pressmeddelande idag. 

En miljon svenskar har missbruks- eller beroendeproblem

Under 2013 hade ca en miljon individer i åldern 17-84 år så pass allvarliga problem med antingen alkohol, narkotika, narkotikaklassade läkemedel eller tobak att de var beroende eller hade ett missbruk enligt vedertagna kriterier. Ännu fler påverkas negativt av närståendes bruk. Att närstående dricker för mycket alkohol har negativa konsekvenser för över en miljon vuxna. 

Politik spelar roll!

Det är ett av budskapen för årets kampanj för att uppmärksamma barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket eller använder andra droger. CAN är en av tolv arrangörer och vi har tagit fram flyers och vykort i form av checklistor för kommunpolitiker. Titta gärna in på www.duspelarroll.se.

Rapport om drogprevention kring Östersjön

CAN genomförde under 2013 kartläggningar av konsumtion och prevention när det gäller alkohol, narkotika och tobak i kommuner i Litauen, Norge, Ryssland och Sverige. Kommunerna har fått detaljerade resultatrapporter och rekommendationer för hur de kan förbättra sitt preventionsarbete.

CAN söker forskningsansvarig

CAN genomför flera stora undersökningar som gör det möjligt att belysa centrala epidemiologiska och samhällsrelevanta forskningsfrågor inom ANDT-området. Därför vill vi nu förstärka vår forskningskompetens. Ett viktigt led i det arbetet är att rekrytera en forskningsansvarig person med huvudsaklig uppgift att utveckla vårt framtida forskningsarbete.

Kundvagn
Stäng

Din kundvagn (0 varor)

Gå till kassa Summa 29,00 kr